sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Muovitöitä alakouluun

Muovityöideoita alakouluun

 

Muovin liimaus


- Muoveja liimaamalla saadaan valmistettua moniväristä muovia erilaisten tuotteiden valmistukseen.
Liima levitetään siveltimellä molempiin liimattaviin kappaleisiin.

- Liiman levittämisen jälkeen  liimattu kappale laitetaan puristimien tms. väliin kuivumaan. Ole tarkkana etteivät liimattavat kappaleet pääse puristukseen laitettaessa liukumaan pois paikoiltaan!




- Muovin liimaaminen on yksinkertainen ja helppo tekniikka toteuttaa 4.-6. luokan oppilaiden kanssa. Liimatuista muoveista voidaan toteuttaa luokkatason mukaisesti monentasoisia tuotteita, joista yksi yksinkertainen esimerkki on avaimenperä. Erittäin hyvä vaihtoehto muovitöihin alakoulussa eikä vaadi erityisiä koneita, joten toteutus onnistuu joka koululla.



Salaatinottimet


- Salaatinottimien tekemiseen tarvitaan n.4cm leveä muovisoiro, muovin lämmityslaitteen, kuumailmapuhallin, nauhahiomakone ja hiomapaperia.


- Salaatinottimien koristeura tehtiin muovilevyn kuumataivutukseen tarkoitetulla laitteella, jossa kuumien lankavastuksien avulla lämmitettiin muovisoiron keskikohtaa, jolloin muovi muuttui keskiosastaan pehmeäksi ja muotoiltavaksi.

- Tekniikka on melko haastava, koska lämmitysajan arviointi oli vaikeaa eikä symmetrisen koristeuran painaminen/puristaminenkaan ollut kovin helppoa. Jos muovi lämpeni liikaa, se saattoi tarttua kiinni apuna olleisiin puukappaleisiin (katso kuva alla) ja muuttua rosoiseksi. Jos taas muovi ei ollut lämmennyt tarpeeksi, siä ei saanut muotoiltua.





-  Kun koristeura on tehty, salaatinottimet taivutetaan muotoonsa kuumailmapuhaltimen ja sopivan muotin avulla. Varo kuumentamasta muovia liikaa ettei se mustu tai muutu karheaksi!


- Taivutuksen jälkeen salaatinottimiin hiotaan lisää muotoa nauhahiomakoneella. On haastavaa saada molemmista puolista symmetriset keskenään.



- Hiontajälkeä on hyvä viimeistellä vielä käsin hiomalla.


- Salaatinottimien päitä voi halutessaan hieman taivuttaa lämmittämällä muovia kuumailmapuhaltimella ja taivuttamalla päitä esimerkiksi työtasoa vasten varovasti.




Kenkälusikka


- Tässä työssä yhdistyy metalli-ja muoviteknologia. Työhön tarvitaan metallilevyä, muovilevyä, pöytäsmirkkeli (muovia voidaan työstää ja muotoilla myös käsityökaluin, jos sopivaa konetta ei ole käytössä), popniittejä, popniittipihdit, hienoa hiomapaperia

- Ensin alumiini-/rosterilevy leikataan peltisaksilla/-leikkurilla haluttuun muotoon. Tämän jälkeen kenkälusikkaan haetaan muotoa käyttämällä apuna esimerkiksi jotain pyöreää alustaa (esimerkiksi metalliputki), jota vasten levyä voidaan taivuttaa. Apuna ja mallina voidaan myös käyttää valmista kenkälusikkaa.




- Metallin taivutuksen jälkeen lusikkaan leikataan/sahataan muovipäällysteet. Myös kenkälusikan päälle liitettäviä muoviosia taivutetaan samaan muotoon kuin kenkälusikan varsi on, jotta osat istuvat hyvin päällekkäin.

- Muovikappaleisiin ja kenkälusikan varteen porataan reiät popniittausta varten. Huom! Kohdista reiät huolellisesti.

- Kenkälusikan varteen popniitataan muovinen etu- ja takakappale.

- Lopuksi taivutetaan kenkälusikkaan ripustuskoukku ja viimeistellään muovin hiontaa.


Muovikukka kertakäyttölusikoista


- Tarvitset kertakäyttölusikoita (ruokalusikoita) 10-12 kappaletta, tuikun, sakset ja pihdit.

- Muovikukka työstettiin täysin nettivideon ohjeita noudattamalla.
http://www.youtube.com/watch?v=gPM2yev7VwA

- Alla muutama kuva tarvikkeista ja työvaiheista sekä kuvia valmiista muovilusikkakukista.







- Ohjeet olivat selkeät ja niitä seuraamalla kukkaa oli helppo alkaa työstämään.. Oiva työ esimerkiksi äitienpäivälahjaksi eikä vaadi erityisiä työkaluja tai koneita. Mukava projekti myös sen vuoksi, että toteuttamiseen ei tarvita erityisiä laitteita, joten toteutus on mahdollista kaikilla kouluilla. Työstettävän ja valmiin kukan käsittelyssä tarvitaan kuitenkin äärimmäistä varovaisuutta, sillä liitoskohdat eivät ole kovin vahvoja, joten ne napsahtavat helposti irti. Kokemusta on!




Kirja-/DVD-tuki


- Tarvitset muovilevyn ja kuumailmapuhaltimen. Myös esimerkiksi pöytösmirkkelistä tai käsisahasta on hyötyä, jos tukea haluaa muotoilla.

- Erittäin helppo ja nopea toteuttaa oppilaiden kanssa.

- Työstäminen aloitetaan leikkaamalla muovilevystä halutun kokoinen pala. Mallikappaleeseen leikattiin noin 30cm*15cm kokoinen suorakulmio.

- Tämän jälkeen suorakaiteesta valitaan ja mitataan kohta, johon taite halutaan tehdä ja taite kohtaa lämmitetään kuumailmapuhaltimella. Huom! Muu osa kappaleesta täytyy suojata lämmöltä, jotta taitteen tekeminen onnistuu.

- Lämmittämisen jälkeen levy taitetaan 90 asteen kulmaan esimerkiksi toista kappaletta vasten.

- Lopuksi tuen pystyosaa voidaan muotoilla haluttuun muotoon esimerkiksi pöytäsmirkkelillä, lehtisahalla tai viilalla.

- Samoja tekniikkoja hyödyntäen, mutta kahdella taitteella on mahdollista tehdä myös esimerkiksi servetti- tai kirjeteline.



 Lego-korvikset (KIERRÄTYSTÄ!)


- Tarvitset kaksi legopalikkaa, porakoneen ja korvakorukoukkuja.

- Varsinkin tytöille mukava, pieni lisätyö muovitöiden oheen.

- Mistä muusta kotona lojuvasta muovikrääsästä voisit askarrella koruja?


 
 
 

Muovitöiden toteuttaminen alakouluikäisten oppilaiden kanssa

Tiedot ja taidot
- Ymmärrys muovin olemuksesta ja sen työstämisestä vrt. esim. puu ja metalli
- Muovin liimaaminen
- Muovin muotoileminen (sahalla, pöytäsmirkkelillä, viilalla, hiomapaperilla jne.)
- Muovin taivuttaminen lämmön avulla
- Muovin poraaminen
 
Suunnittelun taidot
- Toteuttamiskelpoisen tuotteen suunnitteleminen, mikä on mahdollista muovin työstössä ja mikä ei?
- Tuotteen käyttökelpoisuus tai pelkkä esteettisyys. Mihin toteutettavalla tuotteella pyritään?
- Värin valinta tai värien yhdistely
 
Työskentelyn taidot
- Muovin työstäminen eri tavoilla
- Eri työvaiheiden ymmärtäminen
- Itsenäinen työskentely
- Huolellinen ja vastuullinen työskentely
- Tehdyn työn viimeistely
 
Kasvamisen taidot
- Ilo käsillä tekemisestä
- Ilo onnistumisesta/selviytyminen epäonnistumisesta
- Ymmärrys siitä, että itsekin voi tehdä käyttökelpoisia esineitä eikä kaikkea tarvitse ostaa valmiina.
- Muovimateriaalien käytön järkevyys eri näkökulmista--> ekologisuus, kestävyys jne.
 
 
 
 

3 kommenttia:

  1. Onpa paljon kivoja ideoita! :) Näistä voisi montakin toteuttaa, vaikka meilläkään ei koululla ole kummoisia laitteita käytettävissä.

    VastaaPoista
  2. Kauniita muoviteoksia. Meidän tytär aikoinaan rakensi metsään majan, ja kun meillä oli ylimääräisiä muovilevyjä, teki hän niistä ikkunat. Siitä saa rakennettua kyllä kaikenlaista.
    https://muovicenter.com/muovilevyt/

    VastaaPoista
  3. Hienoja töitä. On mukavaa, kun näitä opetellaan jo nuorena. Meidän tuttavalla onkin etsinnässä muovituotteet. Kuka tietää, jos joku näistä lapsista on myös joskus alan ammattilainen. https://rinotop.fi/ruiskupuristus/

    VastaaPoista