maanantai 15. huhtikuuta 2013

Nimikointityö, "Koristetyynynpäällinen"




Työn aiheena oli toteuttaa yhden kirjaimen nimikointi haluamallaan käsinkirjonnan menetelmällä. Halusin toteuttaa nimikoinnin ristipistotekniikalla, koska en ole itse paljon ristipistoin mitään ikinä toteuttanut.

Aloitin työn tekemisen kirjainmuodon suunnittelusta. Tein suunnitelman A4-kokoiselle ruutupaperille, jolloin yksi ruutu paperissa vastasi yhtä ruutua aidakankaalla. Oppilaiden kanssa suunnitteluun kannattaa varata virikekuvia, kirjasinmalleja ja esimerkkejä, jotta toteuttamiskelpoinen ideointi sujuisi hyvin ja nimikoinneista tulisi onnistuneita.












Nimikointityöksi alakoulun yläluokille suunnittelin koristetyynynpäällisen nimikoinnilla. Jokainen oppilas toteuttaa oman alkukirjaimensa haluamaansa muotoon ja suunnittelee haluamansa kokoisen ja mallisen tyynynpäällisen.

En halunnut lähteä toteuttamaan työtä aidakankaalla, koska mielestäni kangas on kovaa ja luonteetonta, joten päädyin kangasvalinnassani juuttikankaaseen. Juuttikankaan huonoja puolia verrattuna aidakankaaseen on kuitenkin epätasaisempi ruudutus ja kankaan pölyäminen. Hyviä puolia ovat esteettisyys ja edullisuus. Valkoisen aidakankaan ja perinteisen ruskean juuttikankaan sijaan oppilaat voisivat halutessaan toteuttaa nimikoinnin myös värilliselle juuttikankaalle. Langojen väreillä voisi myös tässä työssä leikitellä!

Joka tapauksessa työn tarkoituksena on, että oppilaat ideoivat ja toteuttavat persoonallisen, oman näköisensä koristetyynynpäällisen.

Tässä työssä alkuperäisen suunnitelman suurentaminen haluttuun kokoon oli hiukan hankalaa. Kuvion suurentamiseksi jouduinkin tekemään muutaman harjoitusversion, jotta löysin oikean suurennussuhteen. Lopulta suurensin alkuperäistä n. yhdeksänkertaiseksi, jolloin suunnitelman yksi ruutu vastaa yhdeksää ruutua juuttikankaalla.

Huomasin myös työn edetessä, että samanlainen muoto ei suoraan toiminutkaan suurennoksena vaan suurena kirjaimesta tuli liian kulmikas. Jouduin siis lopulta hiukan täydentämään kirjaimen muotoa, jotta lopputuloksesta tuli enemmän silmää miellyttävä.













Tyynynpäällisen takaosan ompelin valkoisesta lakanakankaasta. Taakse jätin aukon tyynyn sisään laittamista varten, mutta en laittanut päälliseen vetoketjua. Vetoketjun voisi halutessaan lisätä tyynynpäälliseen.

Alla muutamia kuvia tyynynpäällisen ompelun vaiheista.













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti