1. Käsityötunti (2x45min)
Tavoite: Matkapelin tekoon motivoiminen. Valmis pelisuunnitelma.
Tarvittavat materiaalit ja välineet:Erilaisia lautapelejä, A3- tai A2-paperia, lyijikynät, kumit, puuvärit ja tussit
Integrointi: Nämä oppitunnit voidaan toteuttaa kuvataidetunneilla.
Projekti aloitetaan pienissä ryhmissä tutustumalla yhdessä erilaisiin lautapeleihin ja matkapeleihin, joita tarkastellaan konkreettisesti fyysisinä tuotteina sekä lisäksi kuvina internetistä. Oppilaat voivat pelata erilaisia pelejä, joita opettaja on tuonut kokeiltavaksi.
Erilaisista peleistä, niiden hyvistä ja huonoista puolista keskustellaan sekä pienissä ryhmissä että koko ryhmän kesken.Tässä vaiheessa mietitään mm.
Millaisia asioita peliä suunniteltaessa tulee ottaa huomioon?
Millaisen pelin kankaasta pystyy tekemään?
Tarvitaanko peliin noppaa, pelinappuloita jne.?
Täysin uudenlaisen pelin keksiminenkin on sallittua! Oppilaat saavat halutessaan myös yhdistää vanhoja tuttuja pelejä uudenlaiseksi peliksi. Usein yksinkertaisimmat pelit ovat kuitenkin peleistä parhaimpia ja suosituimpia.
Pelien tarkastelun jälkeen oppilaat pääsevät suunnittelemaan omaa peliään. Tässä vaiheessa suunnitellaan sekä toteutettava peli, siihen tarvittavat materiaalit, sen koko että väritkin. Suunnitelma tehdään A3-paperille, jotta suunniteltava pelialusta mahtuu siihen luonnollisessa koossaan. Myös noppa ja pelinappulat suunnitellaan samalle paperille. Suunnitelma väritetään joko puuväreillä tai tusseilla.
Oppilaille korostetaan huolellisen suunnittelun merkitystä työn onnistumisen kannalta, mutta myös sen vaikutusta työn kokonaisarviointiin.
Tätä työskentelyn vaihetta oppilaat voivat tehdä joko yksin tai pareittain. Parityöskentelyn etuna on ideoiden keskinäinen vaihtaminen, joko tuottaa hedelmällisempää lopputulosta.
2. Käsityötunti (2x45min)
Tavoite: Kaavoitus, kankaiden leikkaaminen. Kankaanvärjäyksen perustekniikat.
Tarvittavat materiaalit ja välineet: Pelisuunnitelmat, kaavapaperia/voipaperia, painopohjakangasta tai valmiiksi pestyä ja silitettyä lakanakangasta, pitkiä viivaimia, kangasliituja ja kangassaksia, koetilkkuja kankaanvärjäykseen, kangasvärejä, värialustoja, leimasimia, superlonia, maalarinteippiä
Tunnin aluksi opettaja ohjeistaa ja havainnollistaa koko ryhmälle pelipohjan kaavoituksen, saumanvarat, kaavan jäljentämisen/kiinnittämisen kankaalle sekä kankaan leikkaamisen. Todennäköisesti pelialustat ovat malliltaan joko neliön tai suorakulmion muotoisia, joten kaavoitus ja leikkaaminen on melko yksinkertaista.
Oppilaat työskentelevät kaavoituksessa ja kankaan leikkaamisessa pareittain. Oppilasparit ovat opettajan valitsemia, jotta työskentely olisi sujuvaa ja mahdollisimman paljon molempia hyödyttävää. Esimerkiksi yhtenä parinvalinnnan kriteerinä voidaan pitää sitä, että taitava ja heikko oppilas ovat parina. Tällöin heikko oppilas saa tukea työskentelyyn taitavalta oppilaalta ja taitava oppilas saa lisää vahvistusta taitoihinsa auttaessaan toista oppilasta.
Toisen tunnin aluksi opettaja esittelee oppilaille kankaankuvioinnin, värjäämisen ja painannan erilaiset vaihtoehdot, joista oppilaat voivat alkaa miettimään omaan pelialustaansa parhaiten sopivaa/sopivia tekniikoita.
Pelialustaan hyvin soveltuvia vaihtoehtoisia tekniikoita ovat mm.:
leimasinpainanta
sabluuna-/kaaviopainanta
teippimaalaus
kangastussit.
Opettaja ohjaa oppilaita valinnassa, jos näyttää siltä, että he eivät ole valitsemassa omalle työlleen parhaiten soveltuvaa tekniikkaa.
Mallipelissä käytin itse peliruudukon tekemiseen sekä maalarinteippiä ja tuputtamista että myös leimasinpainantaa.
Apuruudukko, jonka avulla maalarinteipit sai kätevästi kulkemaan suorassa ja näin ollen ruudukostakin tuli melko suoraviivainen. |
Kun teipit muodostavat ruudukon, voidaan kangas irroittaa apuruudukosta. |
Ennen värin tuputtamista on hyvä muistuttaa oppilaita tarkistamaan, että teipit ovat joka kohdasta tiivisti kiinni kankaassa ettei kangasväri pääse karkaamaan teipin alle. |
Kangasväriä tuputettaessa varsinkin kuvioiden nurkissa pitää olla tarkkaavainen, jotta kuviosta tulee selkeärajainen. |
Valmis peliruudukko |
Ruudukon päälle valitsin kuviointiin kangastussit, koska niiden avulla oli mahdollista tehdä pieniä ja tarkkoja yksityiskohtia. Pelimallista riippuen kuvioinnin voi kuitenkin toteuttaa myös leimasinpainannalla tai sabluunallakin.
Ohjeistuksen jälkeen oppilaat saavat jatkaa kankaiden leikkaamista, mikäli heillä oli vielä se kesken ja sen jälkeen testata valitsemaansa tai valitsemiaan kankaanvärjäystekniikoita, joilla aikovat pelialustansa kuvioida.
3. Käsityötunti (2x45min)
Tavoite: Kankaanpainanta ja värjäntä
Tarvittavat materiaalit ja välineet: kangasvärejä, leimasimia, maalarinteippiä, superlonia, värialustoja, sanomalehtiä ja jätesäkkejä pöytien suojaamiseen, essuja, kertakäyttöhanskoja
Nämä kaksoistunnit aloitetaan kertaamalla kankaanvärjäyksen ja -painannan perusasiat, joita käsiteltiin jo edellisellä oppitunnilla. Tärkeää on korostaa työpintojen ja vaatteiden suojaamista, värien oikeaoppista käsittelyä, alkuvalmisteluja sekä loppusiivouksia.
Käydään läpi jokaisen oppilaan suunnitelma ja pohditaan vielä yhdessä, mikä on kullekin soveltuvin ja parhain värjäystekniikka. Monesti oppilailta tulee oivalluksia, joita opettaja ei ole tullut ajatelleeksikaan!
Ohjeistuksen jälkeen oppilaat suojaavat omat työpisteensä ja vaatteensa ennen kuin hakevat työvälineet ja materiaalit. Tehdään valmisteluja, joilla helpotetaan värjäyksen onnistumista. Esimerkiksi mallipelissä apuruudukko oli suuri apu suorien ruuturivien aikaansaamiseksi. Jos oppilas on tekemässä sabluunapainantaa, tehdään sabluuna tässä vaiheessa.
Kun kaikki valmistelut on tehty, opettaja auttaa ja neuvoo oppilaita värien valinnoissa ja sekoittamisessa.
Oppilaat värjäävät/painavat/kuvioivat pelialustansa tekemiensä suunnitelmien mukaisesti.
Kun pelialusta on värjätty ja jätetty kuivumaan, siivoavat oppilaat oman työpisteensä, pesevät käyttämänsä työvälineet ja korjaavat välineet oikeille paikoilleen.
Integrointi: Tämä oppitunti toteutetaan atk-tunnilla (1x45min)
Oppilaat kirjoittavat tietokoneella matkapelin peliohjeet, jotka voidaan joko liittää paperiversiona mukaan pelilaatikkoon tai silittää siirtokuvana pelialustan kääntöpuolelle. Oppilaat voivat kirjottaa peliohjeet itse omin sanoin tai peliohjeita voidaan kopioida ja muokata esimerkiksi internetistä. Fontti ja fontin koko muokataan oppilaan peliin sopivaksi.
Kun peliohjeet ovat valmiit, opettaja ohjeistaa askel askeleelta oppilaille, miten tekstin kääntäminen peilikuvaksi onnistuu. Pohditaan yhdessä, miksi teksti täytyy kääntää?
Tekstin kääntäminen peilikuvaksi: Näin minä onnistuin (voi olla olemassa yksinkertaisempikin/helpompi tapa?) Ensin kirjoitin tekstin Wordilla. Kun teksti oli valmis, otin sivusta kuvan tietokoneen PrtSc-näppäimellä. Liitin kuvan Paint-ohjelmaan. Rajasin tekstin ympäriltä ylimääräisen pois. Käänsin kuvaa/tekstiä vaakasuunnassa, jolloin teksti muuttui peilikuvaksi. Tulostin tekstin peilikuvana siirtokuvapaperille. Tekstin voi tietenkin kirjoittaa myös suoraan Paintilla. HUOM! Siirtokuvapaperi voi käyttää ainoastaan mustesuihkutulostimissa, ei lasereissa.
Epsonin siirtokuvapaperi |
Peilikuvana tulostettu teksti siirtokuvapaperilla. Ylimääräinen osa tekstin ympäriltä on leikattava pois ennen silittämistä. |
4. Käsityötunti (2x45min)
Tavoite: Matkapelin yksityiskohdat. Silittäminen. Matkapelin ompelu
Tarvittavat materiaalit ja välineet: Värjätyt pelialustat, pelin takakappaleet, silitysrauta ja -lauta, harsokangasta silitykseen, peliohjeet siirtokuvapaperilla, pelisuunnitelmat, kangastussit, nuppineuloja, harsinlankaa, silmäneuloja, pitkiä viivaimia, kangasliidut, ompelukoneet ja ompelulangat
Tunnin aluksi opettaja ohjeistaa yhteisesti koko ryhmälle silityksen, kaavojen yhteenasettelun, nuppineulojen laittamisen, harsimisen sekä ompeluviivan piirtämisen.
Edellisellä kerralla värjätyt pelialustat silitetään. Silitettäessä pelialustan päälle laitetaan ohuehko kangas, jolla estetään mahdollinen kangasvärin irtoaminen silitysraudan pohjaan. Opettaja ohjeistaa ja näyttää esimerkin turvallisesta ja oikeaoppisesta silityksestä.
Ne oppilaat, jotka atk-tunnilla käänsivät peliohjeet peilikuvaksi ja tulostivat ohjeet siirtokuvapaperille, silittävät tässä vaiheessa pelin takakappaleeseen peliohjeet. Jälleen on hyvä käyttää paperin ja silitysraudan välissä joko ohutta kangasta tai esimerkiksi käsipaperiarkkia ettei silitysraudan pohjaan tartu väriä tai liimaa siirtokuvapaperista.
Slittämisen jälkeen, kun pelialusta on suora ja sileä, oppilaat saavat lisätä pelialustaansa yksityiskohdat. Yksityiskohdat on helpointa ja yksinkertaisinta tehdä kangastusseilla, mutta myös kaavio-tai sabluunapainanta käy tähän työvaiheeseen. Oppilaan oma suunnitelma tulee nyt olla työskentelyssä apuna ja ohjeena.
Kun yksityiskohdatkin on lisätty, silitetään työ vielä kertaalleen, että myös kangastussit kiinnittyvät kankaaseen. Jos yksityiskohdat on tehty esimerkiksi pastaväreillä, tulee työ jättää jälleen kuivumaan ennen silitystä. Odotusajan oppilaat voivat aloittaa lisätyönä esimerkiksi pikkupusskkaa. Ohjeet viidennen kaksoistunnin kohdalla.
Silitettyään pelialustansa oppilaat saavat siirtyä tekemään valmisteluja pelialustan ompelua varten. Pelialustan etu-ja takakappale asetellaan tarkasti päälletysten niin, että kankaiden oikeat puolet ovat vastakkain. Tämän jälkeen etu-ja takakappale kiinnitetään toisiinsa nuppineuloin, jonka jälkeen ne harsitaan yhteen. Harsinta ei ole välttämätöntä, mutta suositeltavaa, sillä se estää kankaiden liikkumisen ompelukoneella ompelemisen aikana.
Kun etu- ja takakappaleet on harsittu yhteen, poistetaan nuppineulat. Tämän jälkeen voidaan mitata ja merkitä ompeluviiva. Ompeluviiva on saumanvaran verran kankaan reunasta ja se piirretään, koska on tärkeää, että ommel kulkee suoraan.
Jos ryhmässä on taitavia oppilaita, voidaan harsiminen ja ompeluviivan piirtäminen jättää työvaiheista pois ja työ ommellaan nuppineuloja apuna käyttäen.
Ompeluvalmistelujen jälkeen oppilaat saavat siirtyä ompelukoneille. Oppilasparit käyttävät samaa ompelukonetta, jonka he langoittavat valkoisella ompelulangalla. Opettaja tarkistaa koneen langoituksen ja asetukset ennen kuin oppilaat alkavat ommella.
Kun ensimmäinen oppilas on päässyt ompeluvaiheeseen, kokoaa opettaja oppilaat ompelukoneen ympärille ja ohjeistaa ompelun vaiheet.
Pelialusta ommelllaan ompeluviivaa tarkasti seuraten. Alussa ja lopussa oppilaita muistutetaan edestakaisompelusta. Viimeistä ommeltavaa sivua ei ommella loppuun asti vaan siihen jätetään aukko, jotta työ voidaan kääntää oikeinpäin. Kun suoraommel on valmis, kierretään reunat vielä siksakilla ympäri, jotta kangas ei lähde purkaantumaan.Pelialustan ompelussa peliin tehdään yhteenhuoliteltu sauma, koska avattua saumaa käyttämällä pelialustan sisälle tulisi kaksinkertainen siksak-huolittelu, mikä tekisi pelialustan reunoista paksut, jolloin pelinappuloiden siirtely vaikeutuisi.
Ennen kuin työ käännetään oikeinpäin, tehdään pelialustan ulkonurkkiin poistoleikkaukset. Näillä poistoilla estetään se ettei pelialustan kulmiin jää kohoumia ja myttyjä. Nyt työ on valmis käännettäväksi.
Nurkkien avaamiseen voidaan käyttää apuna esimerkiksi virkkuukoukkua, jolla saadaan työnnetyksi kulmat kokonaan auki. Liian terävällä esineellä ei avaamista kannata tehdä, koska oppilaat työntävät sen helposti kankaasta ja ompeleesta läpi.
Tässä vaiheessa pelialusta silitetään huolellisesti niin, että saadaan pelialusta kunnolla muotoonsa. Silityksen jälkeen kääntöaukko ommellaan käsin, pienin pistoin kiinni.
5. Käsityötunti (2x45min)
Tavoite: Pelialustan viimeistely. Noppa-ja pelinappulapussukka.
Tarvittavat materiaalit ja välineet: Nuppineuloja, harsinlankaa, silmäneuloja, pitkiä viivaimia, kangasliidut, ompelukoneet, ompelulangat, erivärisiä huopakankaita, puuvillalankoja
Oppilaat, joilla pelialustan ompelu jäi edellisellä kerralla kesken, jatkavat siitä mihin jäivät. Oppilasparit auttavat toisiaan.
Pelialustansa valmiiksi saaneet saavat lisätehtäväksi pikkupussukan ompelemisen. Pikkupussukka leikataan oppilaan valitsemasta huovasta, josta leikataan suorakaiteen muotoinen kaistale. Kaistaleen molempiin päihin käännetään kuja nyöriä varten. Kiinnitetään nuppineuloin. Tarvittaessa voidaan myös harsia. Nyörikujat ommellaan ompelukoneen suoralla ompeleella.
Tämän jälkeen kangaskaistale käännetään niin, että oikeat puolet tulevat vastakkain ja kiinnitetään jälleen nuppineuloilla ja tarvittaessa harsitaan. Ommellaan mahdollisimman reunasta pikkupussukan sivut kiinni. Käännetään pussukka oikeinpäin.
Pussukan nyörit voidaan punoa noin kahdesta, kolmesta erivärisestä puuvillalangasta. Nyörien pyörittäminen tehdään pareittain. Oppilaita tulee muistuttaa, että lankojen pituuden tulee olla ainakin kolme kertaa halutun nyörin pituisia. Pujotetaan nyöri kujaansa esimerkiksi hakaneulaa apuana käyttäen. (Koska pussukan nyörikuja on jätetty molemmista reunoista auki, voidaan yhden nyörin sijaan pussukkaa vaihtoehtoisesti kaksikin nyöriä, jolloin pussukka voidaan sulkea nämä nyörit yhteen solmimalla.) Pussukka on nyt valmis.
6. Käsityötunti (2x45min)
Tavoite: Säilytyslaatikon osien mittaaminen ja sahaaminen. Pelinappuloiden ja nopan mittaaminen, sahaaminen ja hiominen.
Tarvittavat materiaalit ja välineet: Mitat, lyijykynät, 9mm vaneria, 4mm vaneria, 2cm*2cm puurimaa, 1cm*1cm puurimaa(joko pyöreää tai kanttista), jiirisahoja, hiomapaperia
Ennen oppituntia opettajan on täytynyt valmistella vanerilevyt oppilaspareille sopiviksi suorakaiteen muotoisiksi kappaleiksi, joista oppilaat voivat tarvitsemansa kappaleet mitata ja sen jälkeen sahata jiirisahalla.
Tunti aloitetaan yhteisellä ohjeistuksella. Opettaja kertoo ja näyttää, millaista säilytyslaatikkoa ollaan tekemässä. Tämän jälkeen opettaja kertoo ja havainnollistaa työvaiheet. Opettaessaan opettaja kirjoittaa ja piirtää työvaiheet sekä kappaleiden mitat taululle, josta oppilaat voivat nitä tarkistaa työsknetelyn edetessä.
Tässä työvaiheessa oppilaat työskentelevät oppilaspareittain. Oppilaat mittaavat ja sahaavat annetun ohjeet mukaan säilytyslaatikkoon pohjan 11cm*11cm sekä samankokoisen kannen sisäosan eli niin sanotun ohjurin, joka pitää kannen suorassa. Pari auttaa vanerilevyjen kiinnityksissä ja sahaamisessa. Mallikappaleeseen pohja ja kannen sisäosa tehtiin 9mm vanerista, mutta ne on mahdollista tehdä myös ohuemmasta vanerilevystä.
Säilytyslaatikon reunat tehdään 4mm vanerista, jonka opettaja on sahannut valmiiksi 4,5cm soiroksi.
Oppilaat mittaavat 4mm vanerista kaksi sivukappaletta, joiden pituus on sama kuin pohjalevyn leveys eli 11cm. Kahden muun sivukappaleen tulee olla 8mm pidempiä eli niiden pituus on 11,8cm.
Kannen päälliosa tehdään myös 4mm vanerista ja sen koko on n. 11,8cm*11,8 cm. Tämä kappale kannattaa mitata ja sahata kuitenkin vasta laatikon kokoamisen jälkeen, jotta sen koko voidaan vielä tarkistaa kullekin oppilaalle oikeaksi. Todennäköistä on, että oppilaat eivät ole mitanneet ja sahanneet laatikon osia aivan millimetrin tarkkuudella.
Rasian pohjalevy ja kannen sisäosa 9mm vanerista ja rasian sivut 4mm vanerista |
Kun säilytysrasian osat on sahattu, mitataan ja sahataan noppa ja pelinappulat. Noppa sahataan 2cm*2cm puurimasta ja pelinappulat pienemmästä puurimasta. Pelinappuloiden määrä riippuu oppilaan tekemästä pelistä.
Lopuksi nopan ja pelinappuloiden sivut hiotaan sileäksi hiomapaperilla.
7. Käsityötunti (2x45min)
Tavoite: Säilytysrasian kokoaminen. Pelinappuloiden ja nopan maalaaminen.
Tarvittavat materiaalit ja välineet: Säilytysrasian vaneriset osat, puuliimaa, tukiteippiä esim. maalarinteippiä tai pieniä puristimia, vesiliukoisia maaleja, pensseleitä, maalausessut, maalausalustat esim. paksut pahvinpalat
Opettaja ohjeistaa ja havainnollistaa rasian kokoamisen vaiheet. Liimaamisen vaiheet kirjataan taululle.
Säilytysrasian kokoaminen aloitetaan asettamalla pohjalevy suoralle alustalle. Liimaa levitetään pohjalevyn vastakkaisiin sivuihin. Tämän jälkeen lyhyemmät sivut asetetaan paikoilleen niin, että sivut ovat tarkasti pohjalevyn sivujen kanssa samassa linjassa. Tässä työvaiheessa oppilasparit toimivat yhdessä.
Seuraavaksi liimaa levitetään pohjalevyn toisiin vastakkaisiin reunoihin sekä jo asetettuihin sivukappaleiden päätyihin. Toiset sivukappaleet laitetaan paikoilleen.
Toinen parista pitää rasian kappaleita paikoillaaan, kun toinen laittaa rasian nurkkiin tukiteipit, jotta kappaleet pysyvät liiman kuivumisen ajan tukevasti paikallaan.Jos teknisen työn luokasta löytyy, voidaan kokoamisessa käyttää apuna myös pieniä puristimia.
Kun toisen oppilaan rasia on koottu ja jätetty kuivumaan, aloittavat parit kokoamaan toisen oppilaan rasiaa.
Jos rasian sivuihin on käytetty samaa 9mm vaneria kuin pohjaan, voidaan rasia koota pienillä nauloilla naulaamalla.
Toisen kaksoistunnin aluksi opettaja ohjeistaa pelinappuloiden ja nopan maalaamisen.
Sitä mukaa, kun oppilasparit saavat rasiansa kootuksi, saavat he siirtyä maalaamaan palinappuloita
ja noppaa. Jokaiselle oppilaalle on hyvä olla oma nimikoitu maalausalusta, jolle maalatut pelinappulat ja nopat jätetään kuivumaan ja joka voidaan siirtää sivuun odottamaan. Yksi pinnoista eli se, joka on maalatessa ollut alustaa vasten, jää maalaamatta ja se maalataan seuraavalla oppitunnilla.
Opettaja ohjeistaa maalausvälineiden ja maalauspaikan puhdistuksen ja siivouksen. Huom! Maalipurkit kunnolla kiinni, jotta maalit eivät kuivu. Tätä tärkeää työvaihetta ei voi oppilaille liikaa korostaa!
Valmis noppa ja pelinappulat. |
8. Käsityötunti (2x45min)
Tavoite: Säilytysrasian ulkokannen sahaaminen. Sisä-ja ulkokannen liimaus. Maalaaminen ja/tai petsaus jatkuu.
Tavittavat materiaalit ja välineet: Säilytysrasian osat, 4mm vaneria, mittoja, lyijykynät, puuliimaa, vesiliukoisia maaleja, tarvittaessa petsiä, pensseleitä, maalausessut, maalausalustat esim. paksut pahvinpalat,
Opettaja havainnollistaa säilytysrasian ulkokannen koon mittaamisen. Ulkokansi tehdään 4mm vanerista, jonka opettaja on sahannut oppilaille suunnilleen oikeaan n. 11,8cm leveäksi soiroksi.
Ulkokannen koko mitataan säilytysrasian koko mittaamalla. Kannesta pyritään tekemään täsmälleen samankokoinen kuin rasia on. Oppilasparit työskentelevät jälleen yhdessä.
Kun oppilaspareista molemmat ovat sahanneet rasian ulkokannen, saavat he alkaa liimaamaan sisä-ja ulkokantta yhteen. Sisäkannen liimaamiseen voidaan käyttää apuna esimerkiksi leveää teippirullaa tai muuta sopivan kokoista välikappaletta, jotta kansi saadaan sovitettua rasiaan sopivaksi. Kansi jätetään kuivumaan.
Kannen liimaamisen jälkeen oppilaat siirtyvät jälleen pintakäsittelyyn. Pelinappuloiden ja nopan viimeinen maalaamaton pinta maalataan ja muita sivuja korjaillaan tarvittaessa. Säilytysrasia voidaan joko maalata halutun väriseksi tai petsata. Maalin etu on sen peittävyys, joten maalilla voidaan korjailla ja peittää työn virheitä. Petsin läpi vanerin kolhut, liima yms. näkyy, koska petsi tarttuu niihin eritavalla.
9. Käsityötunti (2x45min)
Tavoite:Nahkasaranan liimaaminen, kiinnityslenkin liimaaminen, kiinnitysnaulan naulaaminen,
Tarvittavat materiaalit ja välineet: Nahkaa tai tekonahkaa, kontaktiliimaa, sakset, mitat, lyijykynät, maalarinteippiä, pieniä nauloja, vasarat
Opettaja ohjeistaa yhteisesti nahkasaranan piirtämisen nahalle, leikkaamisen sekä liimaamisen vaiheet. Nahkasaranan koko ja malli piirretään taululle.
Kaikki oppilaat työskentelevät tässä työvaiheessa samanaikaisesti opettajan ohjeita noudattaen.
Seuraavaksi opettaja kokoaa jälleen koko ryhmän yhteiseen ohjeistukseen ja opettaa kiinnityslenkin piirtämisen ja leikkaamisen.
Oppilaat liimaavat kiinnityslenkit.
Maalarinteipillä on hyvä merkitä kiinnityslenkille oikea kohta. |
Tunnin lopuksi naulataan varovasti kiinnitysnaula paikoilleen ja säilytysrasia on valmis. Naulaamisessa on jälleen hyvä työskennellä pareittain, jolloin toinen oppilaista voi pitää rasiaa paikoillaan toisen naulatessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti