tiistai 26. marraskuuta 2013

Metallityöharjoituksia alakouluun

Metallityö: Löylykauha


 

Kuparin pakotus



 
 
 Valitaan halkaisija löylykauhalle ja piirretään harpilla halkaisijan kokoinen ympyrä kuparilevylle.
 
Ympyrä leikataan peltisaksilla tai-leikkurilla. Leikkuureunaa voi hieman hioa, jotta se ei työstettäessä ole liian terävä.
 


 
 
 Ennen pakotusta kupari täytyy välillä kuumentaa ja jäähdyttää.
 



Pakottaminen aloitetaan kumivasaralla, jotta kauhaan saadaan hyvä pyöreä muoto. Pakottamisessa kuparin alla tulee olla kuppimainen muotti, jotta pakotus onnistuu ja kupari asettuu kuppimaiseen muotoon.



Pakotusta jatketaan pienemmällä metallivasaralla, jolla löylykauhaan tehdään kaunis epätasainen pinta. Halutessaan kauhasta voi tehdä sileäpintaisenkin.




Kun kauhalle on saatu tavoiteltu muoto, kupari kiillotetaan teräsvillalla ja kiillotusaineella.




Taontatyö ja kuumamuokkaus

Löylykauhan varsi taotaan rautatangosta esimerkiksi kuumentamalla rautaa ahjossa. 
 
 Erittäin hyvät suojavälineet kuten paksut hanskat tässä työvaiheessa ensiarvoisen tärkeät!



 Rautatankoa taotaan alasimen päällä.










 
Ennen kauhan kiinnitysreikien poraamista, merkitään ja alustetaan reikien paikat piirtopuikon ja vasaran avulla.




Reiät porataan pylväsporakoneella. Löylykauhan varsi täytyy kiinnittää huolellisesti alustaan ennen poraamista!





Kuparin kiillotus ja lakkaus

 

Kun löylykauha on kiinnitetty varteensa, se lakataan ja annetaan kuivua ennen kahvan kiinnittämistä.

 





Tähän löylykauhaan kahva löytyi jätepuulaatikosta, joten kummoista puun palaa kahvaksi ei tarvita. Toki löylykauhan yleisilme muuttuu, jos kahvan muotoiluun tms. panostetaan.
 
Kahvaan porataan noin varren paksuinen reikä, johon se upotetaan liiman kera.




Metallityö: Emalointi



Valmis metallikoru tai muu metallilaatta voidaan viimeistellä upean näköiseksi emaloimalla se. Emalointi ei ole vaikeaa, mutta vaatii keskittymistä ja tarkkuutta!  Emalointiin tarvitaan sitruunahappoa emaloitavan kappaleen puhdistamiseen, hellalevy, alumiinifoliota, metallinen levy alustaksi, emalointiainetta esim.Efcolor sekä kappaleen siirtelyyn ohut metalliliuska.
 
 
Levy laitetaan lämpenemään. Efcolor-aineelle lämmöksi riittää neljä palloa. Levyn päälle laitetaan suojaksi alumiinifolio sekä metallinen levy.
 
 
Emaloitavan kappaleen päälle sirotellaan tasaisesti emalointiainetta. Huom! Sirottele ainetta paperiarkin päällä, jotta ainetta ei joudu pöytäpinnalle ja saat kerättyä ylimääräisen aineen takaisin purkkiin.





Emalointia voidaan tehdä useampia kerroksia.


Sabluunan avulla myös kuvioiden tekeminen on mahdollista.

 
Korulaattojen tekovaiheita:
 











 

 


Metallityö: Ketjun valmistaminen


Muinaisketju

 
Esimerkkiketjuun käytettiin noin 2,5m tompakkilankaa, joka oli halkaisijaltaan 1,0mm.
 
Ensin tompakkilankaa kierretään tiiviiksi spiraaliksi kierteytystyökalun avulla.
 
 


Spiraalista sahataan lenkit renkaiksi hopeasahalla, jossa on ohut terä. Saha tulee pitää sahatessa n.45 asteen kulmassa, jotta terä leikkaa kunnolla eikä katkea niin helposti. Älä paina sahatessa.  Sahausta helpottaa, kun terään laittaa välillä sahausvahaa.



 

Lenkit yhdistetään yhteen ketjuksi lattapihtien avulla. Ensimmäiseen lenkkiin yhdistetään kaksi lenkkiä ja siitä eteenpäin aina kahteen lenkkiin kaksi lenkkiä. Lukon vastakappaleeksi ketjun loppuun laitetaan yksi lenkki ja lukoksi kiinnitetään papukaijalukko.



 
 
Ylimääräisistä lenkeistä voi tehdä vielä rannekoruun sopivat korvikset ja ohuesta (0,8mm) tompakkilangasta korviksiin korvakorukoukut. (Ohjekuvat korvakorukoukkuihin alla)
 

 
 




Metallitöiden opettaminen alakoulussa


Metalliteknologian opettaminen alakoulussa voi oppilaiden näkökulmasta olla toisaalta mielenkiintoista, motivoivaa ja mukavaa sekä toisaalta pelottavaa ja fyysisesti raskasta. Metallitöissä varsinkin koruteknologia tarjoaa useita yksinkertaisia ja helpohkoja tekniikoita, joita alakoulun oppilaiden kanssa on mahdollista toteuttaa melko vähäisilläkin työkaluilla ja edullisilla materiaaleilla.
 
Metalliteknolgian puolella osa tekniikoista tuntuu kuitenkin alakoulun oppilaille opetettavaksi kovin haasteellisilta, varsinkin jos opettajan omat tiedot ja taidot metalliteknologian saralla eivät ole kovin vahvat. Esimerkiksi taontatöiden toteuttaminen monella alakoululla voi olla liian haasteellinen toteuttaa niin tilojen kuin välineidenkin osalta. Kovin monelta alakoululta tuskin löytyy perinteistä hiiliahjoa, joten taontatyöt täytyisi tehdä kaasupolttimon avulla, joka osaltaan hidastaisi oppilaiden työskentelyä.
 
Miten kestävä kehitys näkyy metalliteknologian opetuksessa eli miten esimerkiksi kierrätysmateriaalia voitaisiin hyödyntää metalliteknologian opetuksessa? Olisiko esimerkiksi säilykepurkkeja tai tuikkujen alumiinikuoria mahdollista hyödyntää metallitöiden opetuksessa vai meneekö askartelun puolelle? Myös metalliteknologiaa omassa kulttuurissamme ennen ja nyt olisi hyvä pohtia. Mitä tulevaisuudessa?

Suunnittelun taidot

- Harjoitellaan esteettisesti kauniin metallityön suunnittelua aiheena esimerkiksi oman korun suunnittelu tai metallinen rasia.
- Teknisesti toteutettavissa olevan metallityön suunnittelu.

Tiedot ja taidot

- Mm. kuparin, raudan ja alumiinin ominaisuudet ja niiden työstäminen
- Metalliteknologian keskeiset työvälineet ja niiden oikeaoppiminen käyttäminen
- Suojaimien käyttö ja työturvallisuus

Työskentelyn taidot

- Opitaan metalliteknologian materiaalien ja välineiden turvallinen ja vastuullinen käyttäminen
- Opitaan metallityöluokassa toimiminen niin, ettei oma tai muiden turvallisuus vaarannu

Kasvamisen taidot

- Oman ja muiden työn arvostaminen
- Oman vuoron odottaminen ja itsenäinen työskentely odotteluajalla ( opettajan aika ja luokan välineet eivät todennäköisesti riitä jokaisessa työvaiheessa kaikille oppilaille yhtäaikaisesti)
 


1 kommentti:

  1. Todella mielenkiintoista lukea näistä metallitöistä. Meidän tuttava työskentelee ilmeisesti niiden parissa. Heillä on tuotteita, joille ammattilainen tekee sähkösinkityksen. Ilmeisesti sillä saa pidennettyä käyttöikää. Kätevä saa olla käsistään. https://www.laxstrom.com/

    VastaaPoista